Як швидко розлучитися?

  • Posted: 18 May 2021

Швидко розлучитися  можливо у ДРАЦС (Державний реєстр актів цивільного стану) та через суд.

1. ДРАЦС

Для розлучення у ДРАЦС є дві умови:

– згода обох з подружжя;

– відсутність спільних неповнолітніх дітей.

Для оформлення розлучення подружжю треба звернутися до ДРАЦС за місцем проживання (прописки) одного з них та заповнити спільну заяву про реєстрацію розірвання шлюбу.

Скільки часу це займає? Процедура розірвання шлюбу через ДРАЦС складає 1 місяць. Частиною 2 статтею 106 Сімейного кодексу України відведено саме такий час подружжю для відкликання заяви. Після спливу 1 місяця подружжю необхідно з’явитися до ДРАЦС для отримання свідоцтва про розірвання шлюбу. Відкликання заяви одним з подружжя виключає можливість розірвання шлюбу через ДРАЦС.

2. Суд

За розлученням до суду звертаються, якщо один з подружжя не дає свою згоду на розлучення та/або подружжя має спільних неповнолітніх дітей.

Є два способи розлучення через суд: за спільною заявою подружжя про розірвання шлюбу або за позовною заявою одного з подружжя.

ЗАЯВА

У випадку подання спільної заяви подружжя, додатково необхідно надати суду письмовий договір про те, з ким із них будуть проживати діти, аліментний договір.

Скільки часу це займає? Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

ПОЗОВ

Одному з подружжя необхідно подати позовну заяву за місцем проживання або перебування другого з подружжя (відповідача). Також є виключення коли законодавство дозволяє подавати позов за місцем проживання позивача, наприклад, коли на утриманні дружини є малолітня або неповнолітня дитина.

 Позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини.

Зазвичай швидко розлучитися можна, якщо у подружжя не має спору щодо поділу майна, місця проживання дитини або виплати аліментів, то розгляд справи відбувається в одне судове засідання. Рішення суду набирає законної сили через 30 днів після його проголошення, якщо жодним з подружжя не буде подано апеляційну скаргу на рішення суду.

Якщо у вас виникають питання щодо розірвання шлюбу,звертайтеся за консультацією та наданням правової допомоги до наших фахівців.

FacebookTwitterLinkedIn
Search for publications
Category of publications